Finanční gramotnost

Finanční gramotnost je v dnešní pokročilé době, společně s penězi, důležitou součástí našeho každodenního života. Je to schopnost porozumět a efektivně se vypořádat se základními finančními principy – správa peněz, plánování rozpočtu, předcházení vzniku dluhů či investování. Schopnost rozumět základním finančním pojmům a umět si správně rozložit své finance může mít zásadní vliv na naši životní úroveň a schopnost dosáhnout dlouhodobých finančních cílů.

Svět financí se vám může jevit jako komplikovaný systém plný nástrah a nejistot, avšak po pochopení základních principů finanční gramotnosti se pro vás stane tento systém skvělým partnerem pro budování vaší budoucnosti. Pojďme se společně podívat na to, jaké jsou hlavní pilíře finanční gramotnosti, proč je finanční gramotnost důležitá i pro děti a přiblížíme si princip zlatého pravidla 50-30-20.

Klíčové aspekty finanční gramotnosti

Finančně gramotný člověk by měl znát nejen jak si vydělat peníze, ale také jakým způsobem s nimi zacházet a správně nakládat. Měli bychom si všichni uvědomit, že správně naplánované výdaje a správně investované peníze nám mohou pomoci minimalizovat riziko budoucích dluhů či nabídnout možnost tvorby budoucí finanční rezervy.

  • Správa rozpočtu: Rodinný rozpočet je skvělým pomocníkem, který vám může pomoct sledovat vaše příjmy a výdaje. Je taktéž skvělým pomocníkem při plánování budoucích výdajů a pomáhá při nečekaných výdajích.
  • Rozpoznání a plánování financí: Všichni máme mnoho výdajů, díky kterým nám měsíčně utíká mezi prsty hodně peněz. Mezi tyto výdaje můžeme zařadit tzv. předplatné, které může tvořit znatelnou část vašich výdajů. Rozpoznáním těchto výdajů si můžete ušetřit mnoho peněz.
  • Investování: Správně investované peníze vám mohou pomoci vytvořit kvalitní finanční polštář, který vám může pomoci s plněním vašich budoucích cílů a snů. Náš investiční poradce vám rád pomůže se správným investováním.
  • Orientace ve finanční sféře: Mnoho lidí si dnes půjčuje peníze, aniž by plně pochopili podmínky smlouvy, úrokové sazby nebo rizika spojená s nesplácením dluhů. Naši poradci jsou připraveni vás provést světem financí, a to skrze finanční poradenství. V rámci našich schůzek vám můžeme pomoci například s úvěry, úvěry online. Nebudete také zaskočeni s problémy jako jsou například refinancování hypotéky, nákup nemovitosti, pojištění hypotéky, a jiné.

Zlaté pravidlo 50-30-20

Při dodržování tohoto pravidla je důležité vytrvat, být důsledný a držet se pevně stanovených pravidel. Právě toto pravidlo může být skvělým nástrojem, který vám může pomoct zkrotit váš rozpočet. Základem pravidla 50-30-20 je si rozdělit svůj čistý příjem na tři hromádky.

  • První hromádka by měly být tvořena 50% vašeho čistého příjmu, s pomocí nichž si zaplatíte své pravidelné výdaje. Do těchto výdajů spadají náklady na bydlení – nájem, energie, jídlo a také benzín, jízdné či hygienické potřeby. Snížení těchto výdajů je náročnější a trvá delší dobu.
  • Druhá hromádka by měla být tvořena 30% vašeho čistého příjmu, s pomocí nichž si uhradíte své osobní výdaje. Takovéto výdaje lze označit jako výdaje zpříjemňující život, tzn. výdaje na oblečení, telefon, kulturní akce, posezení s kamarády, kavárny, dovolená,… Jestliže se dostanete do fáze, kdy vám již vašich odložených 30% platu nebude stačit, je zapotřebí si odpustit tento výdaj nebo vybrat levnější variantu.
  • Poslední hromádka by měla být tvořena 20% vašeho čistého příjmu, které by měly být vaší finanční rezervou. V ideálním případě byste měli mít doma naspořeno zhruba tři měsíční platy tak, aby vás nezaskočily případné nečekané výdaje – rozbité spotřebiče, výpadek výplaty kvůli nemoci či úrazu.
Finanční gramotnost s ČMHAS

Nezapomínejte na své děti…

Začíná si vaše dítě spravovat své kapesné či odměny za brigády samo? Poté tedy již nastala ta správná chvíle na to ho zasvětit do této problematiky. Pro začátek je lepší začít s vysvětlením jednoduchých principů financí (hodnota peněz), a poté se plynule přesunout k rozpoznání potřeb, plánování rozpočtu a úspor. Správná finanční gramotnost pro děti je pro ně prvním krokem k naplnění jejich budoucích snů a cílů, založených na dobře nastaveném hospodaření s financemi.

Máte zájem? Kontaktujte nás…

Naši finanční poradci jsou zde pro vás, aby vám pomohli se orientovat ve světě financí a současně jste byli schopni tyto znalosti a dovednosti správně využít v realitě. Neváhejte se s našimi poradci spojit a domluvit si s nimi schůzku osobně.

V případě zájmu vám doporučujeme navštívit webové stránky ministerstva financí, kde si ZDE můžete zdarma otestovat vaši finanční zodpovědnost. Neostýchejte se s sebou vzít i své ratolesti, které vám za tuto zkušenost za pár let poděkují. Na našich webových stránkách v sekci Kontakt naleznete všechny možnosti spojení se s námi a našimi finančními poradci. Budeme se těšit na naši společnou budoucí spolupráci, vaše Českomoravská hypoteční a.s.